Samenwerking van vervoerders in ICT

Samen met het team van Powerblocks.nl is het idee opgepakt om transportbedrijven te laten samenwerken op het gebied van ICT Management. Onder regie van Menno Lambooij gaan Thomassen Transport, Melis Logistics en Visser Duiven gezamenlijk stappen maken om innovaties op ICT gebied sneller uit te rollen. Een bijzondere manier van samenwerken tussen vervoerders.

ICT uitdagingen bij vervoerders

De meeste vervoerders hebben met dezelfde uitdagingen te maken. Voor de primaire processen zijn veelal geavanceerde systemen als een TMS, FMS of ritplanningssysteem aangeschaft. Basis functionaliteiten werken normaal gesproken, maar in vrijwel iedere situatie laat de inrichting nog te wensen over of wordt niet van alle functionaliteit gebruik gemaakt. De kennis (of het overzicht) in de organisatie ontbreekt, dus de afhankelijkheid van de leverancier is dan gelijk ook een kritisch punt. Bij koppelingen wordt in veel gevallen aan de wens van de klant voldaan. Met de leverancier worden zaken opgepakt, terwijl dat “wiel” bij anderen vaak al is uitgevonden.

Gezamenlijk ICT management

De directies van deze bedrijven hebben de wens uitgesproken om alle verbeterpunten en openstaande wensen op ICT gebied meer gedegen en op een gestructureerde manier aan te pakken. Er is binnen de organisaties zeker kennis aanwezig van de verschillende applicaties, maar veel zaken worden veelal ad-hoc aangepakt. Er is echter behoefte aan meer sturing en coördinatie bij de implementatie van strategische oplossingen binnen tijdsplanning.

Invulling

De ICT management taken bestaan uit het adviseren en organiseren, tot het zorgen dat onverwachte problemen snel en effectief worden opgepakt. Belangrijke taken:

  • (Mede) bepalen en uitvoeren van de ICT strategie.
  • Voeren van periodiek ICT overleg. Tevens aanspreekpunt voor ICT projecten (zowel intern als voor de leveranciers).
  • Het opstellen, realiseren en bewaken van projectplannen samen met het aanspreekpunt van de leverancier en overige betrokkenen.
  • Aansturing van de diverse stakeholders in ICT projecten.
  • Uitvoeren van consultancy diensten m.b.t. de inrichting van de systemen en training van gebruikers.
  • Budgetbewaking.

De groep groeit

Als deze bundeling van kennis en innovatiekracht tot goede resultaten leidt, wordt zeker niet uitgesloten dat de groep tot deze 3 bedrijven beperkt blijft. Er zijn inmiddels gesprekken gevoerd met bedrijven die mee willen groeien in deze mooie samenwerking.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.