Wachttijden in de Rotterdamse haven in beeld

Als online applicatie voor uitgebreide verkeersinformatie over Zuid-Holland is de Mainport Traffic Monitor al ruim een jaar beschikbaar voor containerwegvervoerders. Nog voor het einde van dit jaar wordt die tool uitgebreid met informatie over wacht- en doorlooptijden bij terminals en depots in de Rotterdamse haven. De data daarvoor leveren wegvervoerders zelf aan. “En hoe meer bedrijven er meedoen, hoe betrouwbaarder die wordt”, volgens Menno Lambooy, projectmanager van dit initiatief.

De logistieke sector staat de komende jaren voor een grote opgave. De te verwerken transportvolumes nemen toe, de bereikbaarheid in Nederland komt onder grotere druk en het transport moet duurzamer uitgevoerd worden. Het is dan ook een goede zaak dat er op dit moment op verschillende vlakken gewerkt wordt aan het verder versterken van de logistieke efficiëntie en duurzaamheid. Denk daarbij aan de ontwikkeling van synchromodale transportdiensten en de opzet van Control Towers. Daarnaast zijn er stappen gezet om datadeling in de sector te faciliteren, bijvoorbeeld door de ontwikkeling van iSHARE en het Open-TripModel (OTM)Bij al deze ontwikkelingen is duidelijk dat een efficiëntie uitwisseling en gebruik van (real-time) data, niet alleen logistieke maar ook verkeersdata, een belangrijke rol speelt.

Ook in de Rotterdamse haven zijn de afgelopen jaren de volumes toegenomen, met name in de containersector. Bovendien zorgt de schaalvergroting in de containervaart ervoor dat grote aantallen containers in korte tijd aan- en afgevoerd moeten worden. Dit heeft in de afgelopen jaren geleid tot een stijging van de wacht- en afhandeltijden bij containerterminals, zowel bij het wegtransport als in de binnenvaart, met nadelige gevolgen voor het Havenbedrijf, vervoerders, verladers en terminals. Voor de Rotterdamse haven is het van belang dat het wegproduct een hoge kwaliteit kan bieden aanvullend op spoor en binnenvaart. Innovatie moet daar in de komende jaren een belangrijke rol in spelen

Het Rotterdamse Havenbedrijf, TLN en een aantal andere partijen spelen op deze ontwikkeling in met de ontwikkeling van de Mainport Control Tower. De Mainport Control Tower is ontwikkeld door Simacan, de partij die ook aan de basis heeft gestaan van het OpenTripModel. In de Mainport Control Tower is realtime uitgebreide verkeersinformatie beschikbaar in Zuid-Holland, informatie waarmee vervoerders hun ritten optimaal kunnen inplannen en uitvoeren. Momenteel wordt er gewerkt aan het koppelen van IT-systemen (TMS/FMS) van containerwegvervoerders met de Control Tower, onder de noemer van Fase 1. Met die data ontstaat ook een beeld van de wacht- en verblijftijden bij de containerterminals in het havengebied. De eerste versie van de Control Tower wordt nog in 2018 opgeleverd. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via: http://www.mainporttraffic.nl.

Vooruitlopend op het succes van dit project wordt al nagedacht over andere toevoegingen voor het verder verbeteren van de doorstroming en de logistieke processen. Te denken valt aan planningsdata van terminals en depots, het notificeren van klanten over aankomsttijden en het uitbreiden van het dekkingsgebied met bijvoorbeeld de corridor naar Venlo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.