Eén standaard pakketlabel in een netwerk

SUTC: standaarden voor de transportsector

De SUTC werkt samen met o.a. GS1 aan standaarden in de digitale informatieoverdracht voor de transportsector. Zo zijn er inmiddels standaarden voor de digitale transportopdracht, de factuur en de elektronische vrachtbrief. GS1 heeft voor de bezorging en retourneren van pakketten ook een standaard ontwikkeld voor als het gaat om labelen, barcodering, statusmeldingen en elektronische communicatie.

Het GS1 Logistic Label is een manier om de interoperabiliteit tussen opdrachtgevers, vervoerders en andere partijen in de pakketbezorgingsketen te optimaliseren, doordat pakketverzenders nu dezelfde labels kunnen gebruiken voor alle pakketten.

Alle partijen kunnen via het GS1 pakketlabel gegevens aan het fysieke pakket koppelen. Pakketverwerkers kunnen door de SSCC te gebruiken, de route van een pakket makkelijker volgen van verzender tot consument. En, indien nodig, het pakketje makkelijk terug naar de verzender versturen als de ontvanger het retour stuurt.

Netwerk Benelux

Netwerk Benelux bestaat uit 13 samenwerkende logistieke dienstverleners gevestigd in diverse regio’s in Nederland en België. Via een centraal overslagpunt (HUB) en directe lijnen worden dagelijks zendingen aan elkaar overgedragen en in het eigen verzorgingsgebied gedistribueerd. Netwerk Benelux is gespecialiseerd in multicolli- en palletzendingen en via een samenwerking met DPD biedt men ook mogelijkheden voor singlecolli-zendingen. Op het gebied van automatisering heeft Netwerk Benelux al flinke stappen gezet o.a. met een eigen netwerksysteem, gekoppeld aan de TMS systemen van de deelnemende vervoerders.

Labels zorgen voor uitdagingen

Om de onderlinge uitwisseling zo goed mogelijk te laten verlopen is het belangrijk dat de processen zo uniform mogelijk verlopen. Een uitdaging ligt momenteel bij het gebruik van palletlabels. Deze komen in verschillende vormen voor, doordat diverse partijen in de keten (vervoerders, verladers) hun eigen labels gebruiken. Hierdoor komt het regelmatig voor dat er op een zending in het proces meerdere labels geplakt worden.

Inventarisatie

Netwerk Benelux heeft aangegeven de mogelijkheden van het GS1 Logistic Label te willen onderzoeken. Daarvoor zal eerst een inventarisatie plaats moeten vinden. Het is in ieder geval van belang om te weten hoe de processen bij de deelnemende vervoerders verlopen en welke systemen en labels er gebruikt worden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.